Vienaskaita ar daugiskaita?
Daugiskaita vartojama, kai kalbama apie prieskonių vaisius, šakniastiebius, sėklas, smulkintus prieskonių lapus, pavyzdžiui, aitriosios paprikos (aitriųjų paprikų vaisiai), ilgosios ciberžolės (ciberžolių šakniastiebiai), bazilikai (džiovinti bazilikų lapai ir žiedai), kalendros (kalendrų sėklos), raudonėliai (susmulkinti džiovinti raudonėlių lapai), laurų lapai (lauramedžių lapai), gvazdikėliai (džiovinti gvazdikmedžių žiedpumpuriai) ir pan.
Kai kalbama apie prieskonių miltelius, iki mažų grūdelių susmulkintą prieskonių masę, vartojama vienaskaita, pavyzdžiui, malta aitrioji paprika (pakaktų aitrioji paprika), maltas cinamonas, imbieras, peletrūnas, mairūnas ir pan.
Neapibendrintai reiškiant augalų rūšį didesniam negu vienas kiekiui žymėti vartotina daugiskaita, o ne vienaskaita, pvz.: Prieskonių sudėtis: druska, pipirai, čiobrelis (taisoma čiobreliai), svogūnas (taisoma svogūnai).
Koks lietuviškas prieskonio „oreganas“ pavadinimas?
Vadinamasis oreganas kilęs iš graikų kalbos origanon (oros – kalnas, ganos – spindesys, grožis), toli gražu ne egzotinis augalas. Tai mums įprastas raudonėlis (lot. Origanum, vok. Dost, ang. marjoram, oregano, rus. dušica). Prieskoniai – raudonėliai.
Koks lietuviškas prieskonio „kurkuma“ pavadinimas?
Lietuviškas pavadinimas yra ciberžolė (lot. Curcuma, vok. Gilbwurz,Safranwurz, angl. turmeric, rus. куркума).
Koks lietuviškas prieskonio „tiumenikas“ pavadinimas?
Lietuviškas augalo pavadinimas yra čiobrelis, lot. Thymus, angl. thyme, vok.Thymian, Quendel, Feldkümmel, rus. тимьян, чабреч.
Jų yra įvairių rūšių: citrininis čiobrelis, lot. (Thymus xcitriodorus), dervinis čiobrelis (lot.Thymus mastichina), ispaninis čiobrelis (lot. Thymus zygis), vaistinis čiobrelis (lot. Thymus vulgaris) ir kt.
Koks lietuviškas prieskonio „estragonas“ pavadinimas?
Lietuviškas prieskonių pavadinimas – peletrūnai.
Augalas vaistinis kietis (lot. Artemisia dracunculus, angl. French tarragon, silky wormwood, pranc. dragon, estragon, vok. Estragon), liaudiškai – peletrūnas.
„Vanilė“ ar „vanilinas“?
Gali būti vartojami abu žodžiai, tik jų reikšmės skirtingos.
Daiktavardis vanilė vartojamas dviem reikšmėmis:
1. Gegužraibinių šeimos vaistinis, prieskoninis augalas (lot. Vanilla planifolia), paplitęs Meksikoje ir Pietų Amerikoje. Iš jo gaunamas eterinis aliejus. Naudojamas maisto priedams (kvėpikliams) gaminti.
2. Kulinarijoje ir konditerijoje vartojami prieskoniai iš kvapiosios vanilės augalo vaisių, pvz.: Kad uogienė būtų aromatingesnė, į ją dedame vanilės.
Vanilinas – bespalviai adatos formos vanilės kvapo kristalai, kvapioji medžiaga HOC₆H₃(OCH₃)CHO. Pvz.: Vanilinas vartojamas saldiems patiekalams.
Šaltinis: www.vlkk.lt